Vybrať výčapné zariadenie na pivo nemusí byť zložité. Stačí len myslieť na správnu metódu chladenia a tlakový kompresor, ktorý vám umožní čapovať ako ostrieľaný hostinský v krčme.
Vybrať výčapné zariadenie na pivo nemusí byť zložité. Stačí len myslieť na správnu metódu chladenia a tlakový kompresor, ktorý vám umožní čapovať ako ostrieľaný hostinský v krčme.
Najčastejšie ochladzuje pomocou chladiaceho termobloku vo vnútri zariadenia.
Ideálne na menšie a nenáročné oslavy
Stačí zapojiť do elektriny
Nižší výkon chladenia
Menej efektívny pri veľkej frekvencii čapovania (kultúrne akcie)
Využitie vodného kúpeľa, ktorý nápoj chladí pomocou ľadu
Efektívnejšie chladenie na nižšie teplotné stupne
Vhodnejšie na veľké akcie alebo do gastro prevádzky
Zložiteľšia manipulácia
Nutnosť častejšej údržby
Zariadenie s vodným chladením zoženiete v klasickom stolnom aj podstolovom variante, kedy je chladenie ukryté pod stojanom s pípou.
Správne dimenzovaný chladiaci výkon zaistí, že svoje nápoje vždy načapujete v optimálnej teplote. Vyjadruje sa počtom litrov, ktorý pípa dokáže ochladiť za hodinu zhruba o 10 – 15 °C.
Menej ako 25 l/hod. – hodnota, ktorá by mala stačiť na bežné domáce použitie a pri menších udalostiach, ako je napríklad grilovanie s priateľmi
25–40 l/hod. – na väčšie udalosti a oslavy vyberajte v závislosti od množstva účastníkov v tomto rozmedzí
40 a viac l/hod. – pre veľké kultúrne či spoločenské podujatia o stovkách zúčastnených
Vhodné na domáce a jednorazové použitie
Veľakrát zabudovaný priamo v zariadení
Jednoduché používanie
Nápoje rýchlejšie strácajú chuť a čerstvosť
Lepšia celková kvalita nápojov
Potraviny vydržia dlhšie čerstvé
Vhodnejšie do gastro prevádzky
Nutnosť dokupovať plynové bombičky (oxid uhličitý, dusík, biogón)
Zháňate tlakové bombičky na doplnenie? Mrknite na príslušenstvo k výčapným zariadeniam.
Komplety s chladením a kompresorom sa pohybujú zhruba od 10 do 30 kg. U píp s príslušenstvom môže byť hmotnosť aj výrazne vyššia. Hmotnosť je dôležitá nielen s ohľadom na nosnosť podkladu, na ktorom bude pípa umiestnená, ale aj na prípadné prenášanie.
Menej ako 15,5 kg – najmenšie výčapné zariadenie pre skromné oslavy
15,5–23 kg – väčšie, ale stále dobre prenosné modely
24–30,5 kg – mohutnejšie zariadenie do gastro prevádzky
43 kg a viac – na pevné umiestnenie do reštaurácie
Vzduchový kompresor – integrovaný kompresor vo vnútri zariadenia na okamžité použitie
Termostat – regulácia teploty nápoja
Integrované chladenie – pivo bude rýchlejšie vychladené a pripravené na pitie
Odkvapkávacia miska – na ľahšie čistenie nečistôt po nalievaní
Madlo – pre jednoduché prenášanie
Vzduchové a pivné hadice – na stlačenie vzduchu a prúdenie tekutiny
Narážače – tri hlavné typy pre sudy z rôznych pivovarov
Koľko stojí také výčapné zariadenie?
Cena závisí najčastejšie na výkone a kvalite prevedenia výčapného zariadenia. Pokiaľ kupujete pípu len pre menšie oslavy s priateľmi, postačí vám jednoduchšie zariadenie za 200 až 550 €. Ak zháňate výčapnú pípu do ostrej reštauračnej alebo stánkovej prevádzky, pripravte sa na cenovku od 550 do 4 tisíc v závislosti aj na počte kohútikov, čapovaní viacerých nápojov naraz (postmix) alebo atraktívnom dizajne.
Čo všetko dostanete v balení s výčapným zariadením?
Obsah balenia sa líši podľa každého modelu, najčastejšie však výrobcovia k zariadeniam pridávajú tieto doplnky:
Spojky na narážač
Odkvapkávacia miska
Redukčný ventil na tlakovú fľašu
Tlaková a nápojová hadica
Narážače
Kľúč na kohútiky Pokiaľ chcete mať s inštaláciou čo najmenej starostí, odporúčame kúpiť komplet so všetkým vybavením, s ktorým budete môcť okamžite čapovať.
Ktorý narážač budete potrebovať na ktorý sud?
Na Slovensku najčastejšie nájdete 3 typy: bajonet, plochý a kombi narážač:
Bajonet – Plzenský prazdroj, Gambrinus, Budějovický Budvar, Radegast, Platan, Lobkowicz, Kláštor, Rychtár, Ferdinand, Olomouc Svätováclavský minipivovar, Polička, Zlatý bažant
Plochý – Staroprameň, Ostravar, Svijany, Krakonoš, Březňák, Bernard, Holba, Starobrno, Krušovice, Litovel, Praha minipivovar Novomestský, Praha minipivovar Richter, Praha pivovar Braník, Průhonice minipivovar U Bezoušků, Přerov pivovar
Kombi – Chodovar, Čierna Hora, Herold, Hostan, Originál Kofola, Vsetín minipivovar Valášek, Vyškov, Znojmo, Kácov
Ako dlho vydrží pivo v sude čerstvé a pripravené na čapovanie?
Záleží najmä na type vášho tlakovania: so vzduchovým kompresorom nápoje rýchlo „zvetrávajú“ a strácajú čerstvosť, preto sa odporúča sud vyčapovať čo najrýchlejšie, najlepšie do dvoch dní. Naopak s plynovou bombou môžete čapovať pokojne týždeň a nápoj bude stále svieži. Ide o nespornú výhodu tohto štýlu tlakovania, hoci je manipulácia zložitejšia, než pokiaľ je v zariadení integrovaný kompresor.
Ako často by ste pípu mali čistiť?
Obvykle platí, že v reštauračnej prevádzke by sa malo celé zariadenie čistiť raz za 7 dní. Pokiaľ čapujete len pre seba a svojich priateľov, je to na vás, len si buďte istí, že zanedbanú údržbu spoznáte na chuti aj konzistencii piva. Čím častejšie čistenie, tým lepšie. Minimálne externé chladenie neuškodí po každom použití prepláchnuť vodou.