Ako vybrať výčapné zariadenie?

Vybrať výčapné zariadenie na pivo nemusí byť zložité. Stačí len myslieť na správnu metódu chladenia a tlakový kompresor, ktorý vám umožní čapovať ako ostrieľaný hostinský v krčme.

Vybrať výčapné zariadenie na pivo nemusí byť zložité. Stačí len myslieť na správnu metódu chladenia a tlakový kompresor, ktorý vám umožní čapovať ako ostrieľaný hostinský v krčme.

Doba čítania 5 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Video nákupný rádca

Podľa čoho vyberať

Typ chladenia

Suché

Najčastejšie ochladzuje pomocou chladiaceho termobloku vo vnútri zariadenia.

  • Ideálne na menšie a nenáročné oslavy

  • Stačí zapojiť do elektriny

  • Nižší výkon chladenia

  • Menej efektívny pri veľkej frekvencii čapovania (kultúrne akcie)

Mokré

Využitie vodného kúpeľa, ktorý nápoj chladí pomocou ľadu

  • Efektívnejšie chladenie na nižšie teplotné stupne

  • Vhodnejšie na veľké akcie alebo do gastro prevádzky

  • Zložiteľšia manipulácia

  • Nutnosť častejšej údržby

Chladiaci výkon

Správne dimenzovaný chladiaci výkon zaistí, že svoje nápoje vždy načapujete v optimálnej teplote. Vyjadruje sa počtom litrov, ktorý pípa dokáže ochladiť za hodinu zhruba o 10 – 15 °C.

  • Menej ako 25 l/hod. – hodnota, ktorá by mala stačiť na bežné domáce použitie a pri menších udalostiach, ako je napríklad grilovanie s priateľmi

  • 25–40 l/hod. – na väčšie udalosti a oslavy vyberajte v závislosti od množstva účastníkov v tomto rozmedzí

  • 40 a viac l/hod. – pre veľké kultúrne či spoločenské podujatia o stovkách zúčastnených

Systém tlakovania

Kompresorový

  • Vhodné na domáce a jednorazové použitie

  • Veľakrát zabudovaný priamo v zariadení

  • Jednoduché používanie

  • Nápoje rýchlejšie strácajú chuť a čerstvosť

Výčapné zariadenie s kompresorom

Plynové bomby

  • Lepšia celková kvalita nápojov

  • Potraviny vydržia dlhšie čerstvé

  • Vhodnejšie do gastro prevádzky

  • Nutnosť dokupovať plynové bombičky (oxid uhličitý, dusík, biogón)

Hmotnosť

Komplety s chladením a kompresorom sa pohybujú zhruba od 10 do 30 kg. U píp s príslušenstvom môže byť hmotnosť aj výrazne vyššia. Hmotnosť je dôležitá nielen s ohľadom na nosnosť podkladu, na ktorom bude pípa umiestnená, ale aj na prípadné prenášanie.

  • Menej ako 15,5 kg – najmenšie výčapné zariadenie pre skromné oslavy

  • 15,5–23 kg – väčšie, ale stále dobre prenosné modely

  • 24–30,5 kg – mohutnejšie zariadenie do gastro prevádzky

  • 43 kg a viac – na pevné umiestnenie do reštaurácie

Funkcie, ktoré by vás mohli zaujímať

  • Vzduchový kompresor – integrovaný kompresor vo vnútri zariadenia na okamžité použitie

  • Termostat – regulácia teploty nápoja

  • Integrované chladenie – pivo bude rýchlejšie vychladené a pripravené na pitie

  • Odkvapkávacia miska – na ľahšie čistenie nečistôt po nalievaní

  • Madlo – pre jednoduché prenášanie

  • Vzduchové a pivné hadice – na stlačenie vzduchu a prúdenie tekutiny

  • Narážače – tri hlavné typy pre sudy z rôznych pivovarov

Vychutnajte si pohár oroseného na domácu párty

Najčastejšie otázky

Cena závisí najčastejšie na výkone a kvalite prevedenia výčapného zariadenia. Pokiaľ kupujete pípu len pre menšie oslavy s priateľmi, postačí vám jednoduchšie zariadenie za 200 až 550 €. Ak zháňate výčapnú pípu do ostrej reštauračnej alebo stánkovej prevádzky, pripravte sa na cenovku od 550 do 4 tisíc v závislosti aj na počte kohútikov, čapovaní viacerých nápojov naraz (postmix) alebo atraktívnom dizajne.

Obsah balenia sa líši podľa každého modelu, najčastejšie však výrobcovia k zariadeniam pridávajú tieto doplnky:

  • Spojky na narážač

  • Odkvapkávacia miska

  • Redukčný ventil na tlakovú fľašu

  • Tlaková a nápojová hadica

  • Narážače

  • Kľúč na kohútiky Pokiaľ chcete mať s inštaláciou čo najmenej starostí, odporúčame kúpiť komplet so všetkým vybavením, s ktorým budete môcť okamžite čapovať.

Na Slovensku najčastejšie nájdete 3 typy: bajonet, plochý a kombi narážač:

  • Bajonet – Plzenský prazdroj, Gambrinus, Budějovický Budvar, Radegast, Platan, Lobkowicz, Kláštor, Rychtár, Ferdinand, Olomouc Svätováclavský minipivovar, Polička, Zlatý bažant

  • Plochý – Staroprameň, Ostravar, Svijany, Krakonoš, Březňák, Bernard, Holba, Starobrno, Krušovice, Litovel, Praha minipivovar Novomestský, Praha minipivovar Richter, Praha pivovar Braník, Průhonice minipivovar U Bezoušků, Přerov pivovar

  • Kombi – Chodovar, Čierna Hora, Herold, Hostan, Originál Kofola, Vsetín minipivovar Valášek, Vyškov, Znojmo, Kácov

Záleží najmä na type vášho tlakovania: so vzduchovým kompresorom nápoje rýchlo „zvetrávajú“ a strácajú čerstvosť, preto sa odporúča sud vyčapovať čo najrýchlejšie, najlepšie do dvoch dní. Naopak s plynovou bombou môžete čapovať pokojne týždeň a nápoj bude stále svieži. Ide o nespornú výhodu tohto štýlu tlakovania, hoci je manipulácia zložitejšia, než pokiaľ je v zariadení integrovaný kompresor.

Obvykle platí, že v reštauračnej prevádzke by sa malo celé zariadenie čistiť raz za 7 dní. Pokiaľ čapujete len pre seba a svojich priateľov, je to na vás, len si buďte istí, že zanedbanú údržbu spoznáte na chuti aj konzistencii piva. Čím častejšie čistenie, tým lepšie. Minimálne externé chladenie neuškodí po každom použití prepláchnuť vodou.